Skip to content

Rent nöje att bygga bastu

Gör det själv. Bastu i fritidshuset skapar frågor. Lösvirke eller monteringsfärdigt? Vedeldat eller elektriskt? I dag finns det en uppsjö bastumodeller att välja mellan. Allt om fritidshus har några råd på vägen.

Det blir allt populärare att bygga sin egen bastu på stugtomten. För den som är trångbodd i sitt fritidshus är bastustugan ett smart sätt att skapa mer plats och nya sociala rum. Bastukulturen i Sverige har nämligen alltmer kommit att likna den finska, där den sociala samvaron och umgänget med familj och vänner står i centrum.

– Tidigare var bastubad något privat och intimt i Sverige, men så är det inte längre, berättar Nils-Olof Westberg, vd för Bastuspecialisten.
Nils-Olof Westberg har varit i bastubranschen sedan 1966, och sedan dess har mycket hänt. Längtan efter en timrad stuga med mycket snickarglädje har i stort ersatts av funkisstugor med stramare estetik. Och de stora fönster som blir allt vanligare vittnar som sagt om att den blyga svensken är en stereotyp på utdöende.

Men fortfarande finns en uppsjö bastumodeller att välja mellan och dessutom lika många företag som tillhandahåller färdiga stugor eller byggsatser. Så gott som alla som bygger friggebodar erbjuder också varianter anpassade för bastubad, och en enkel sökning på webben ger snabbt ett stort antal träffar för den intresserade att navigera bland.

Så, hur gör man då om man vill köpa en bastustuga eller bygga sin egen från grunden?

– Det absolut första och viktigaste man ska besluta är om det ska vara en vedeldad eller elektrisk bastu, säger Nils-Olof Westberg. Det har betydelse både för storleken på bastun och för till exempel belysningen.
Vedeldade bastustugor blir allt populärare eftersom de, förutom att vara oberoende av el, också representerar det charmiga och genuina med bastandet. Att det sprakar och brinner höjer definitivt mysfaktorn.
Bastustugor som drivs med elaggregat är dock bekvämare – det räcker med en knapptryckning så sprider sig värmen i basturummet. Vilket man föredrar är enligt Nils-Olof Westberg en smaksak, och för bägge alternativen gäller att man bygger en bastu som är avsedd för respektive uppvärmningssätt.

(…)

Kommentera

Du kan använda HTML i kommentarerna. Din epost kommer inte att synas.

Prenumerera på kommentarer via RSS