Skip to content

The darkest hour

Det känns onekligen mycket mörkt nu. Det är inte vidare rumsrent att orera om ”mörkertider”, för det anses överspänt, paranojamässigt och som ett förklenande av tider som varit mörka på riktigt (läs: Tyskland och nazismen). Men jag vet inte vad man annars ska säga om det faktum att polisen, i Sverige idag, registrerar romer av inget annat skäl än att de är just romer? Väldigt mörkt.

Misstänksamheten mot och rädslan för romer tycks vara en av de varaktigaste grenarna av rasism som finns. Den som ihärdigt lever vidare, över tider och nationsgränser. Den tycks också vara mer sanktionerad och rumsren, rent av förgivettagen på sina håll, än andra former. Jag har vuxit upp med den. Inte i min närmaste familj (många är de gånger då jag förundrat frågat mig vad det är som gjort mina föräldrar immuna mot den främlingsfientlighet som faktiskt alltid funnits i deras omgivning, även om motrösterna alltid varit fler), men jag har släkt på olika håll som uppvisat den. Jag har arbetat med människor som ”i vanliga fall” visat upp sunt förnuft och anti-rasistisk hållning, men som ändå undsluppit sig hårda ord om just romer. Som om rasismen mot romer inte vore rasism, utan ett slags konstaterande av fakta?

Jag har människor i min indirekta närhet som anser att ”romer är pack”, jag har flera gånger under min uppväxt lyssnat till hur den automatiska följdfrågan efter att ett brott begåtts varit ”var det en zigenare?”, jag har gått i skolan med barn ur romska familjer och aldrig, aldrig har någon talat om deras ursprung. Inga barn (för vi visste väl inget), inga lärare, inte de själva. Hur många förolämpningar fick de svälja för att ingen visste bättre, och för att ingen tog på sig ansvaret att upplysa?

Jag tycker det är så förbannat sorgligt. Och så oerhört upprörande. Lawen Mohtadi skriver en text i DN idag som kastar ljus över hur förtrycket av romer sett ut i svensk historia. Vi hade väl så innerligt gärna velat kalla det för just ”historia”, men så kan vi inte det. Det fortgår och fortgår. Som ett envist ogräs i människors medvetanden, planterat där sedan generationer. Där växer det, hos polis och socialtjänst, och hos grannen eller hen på gatan.

Jag känner mig modstulen, men hoppas ändå att avslöjandet om polisregistret kan få oss att vakna till – på allvar. Jag kan inget om politisk aktivism, men: läs boken på bilden. Till att börja med.

3 kommentarer Skriv en kommentar
  1. Is that really all there is to it because that’d be flsngerbaatibg.

    22 augusti 2014
  2. Wayne, you are an asset to the homosexual agneda. you are a gifted, talented wordsmith that would be the pride of any big corporation’s public relations division. The pen truly is more powerful than the sword, and choosing JUST THE RIGHT WORDS, and, in sequence, especially a soundbyte, can advance your cause dramatically. What can I say, brother, you have it. You’re reaching the hearts and minds, and most of them are not even noticing the wool being carefully lowered over their brow, or the drool forming at the corner of their mouth as their being dumbed-down. And you know as well as I do that Joe Public can be swayed when his worldly awareness is dumbed-down enough where he feels complacency in his blissful ignorance. And you know the value of drool’, because when you see that drool MORAL UPBRINGING BYEBYE! And then BRING ON THE LAME DUCK CONGRESS. What suckers! They don’t even read the bills they sign! But seriously, Wayne, you gotta contort your juicy message and make it palatable to preschoolers. You gotta think like a childrens-book writer. And make sure the school board/dept. of education conceals these efforts to their parents waiting at home. Because stealth, deluding, feigned rightious indignity, and slick enticing propaganda those are conducive to the deluding dumb-down required to sneak your issues into Law. Oh, and hey! the school bullying’ issue you’ve cleverly latched onto, that was brilliant! Because what Deluded Dumb-Down could ever object to fighting school bullying?! Vegas, Baby! You guys are on a roll! Jackpot! Morality’s on the ropes, guys, now finish up strong!!Don’t.Because I’m on a Call-a-Spade’ Campaign’, and I’m shooting holes in the Gay Agenda inside the relevent public forums. And my unsheathed pen will rip and tear the endearing fabric that shields your real agneda.

    20 februari 2015
  3. Mark, I’m pretty sure there is one and only one pprrgaaah that ”explains” why the baseline was wrong. It’s this one:”As it turned out, even with the stimulus, we lost almost nine million jobs. Indeed, because of horrific job losses in late 2008 and early 2009, we’d nearly passed the six-million mark before the Recovery Act was even signed. Adding in the estimated effect of the act, the correct no-stimulus baseline was a total employment fall of nearly 12 million. With a loss that big, creating three million jobs was helpful, but not nearly enough.”And that’s not an explanation…unless you consider ”we were wrong” to be an explanation. Furthermore, and I believe this is to Angus’ point, if a macro person (people in this case since there were many forecasters) can’t even get the first order estimate correct (the # of job lost) then why in the world should any estimate of something like the second or third order effect (the # of job created or saved due to the stimulus spending) be believed (especially given that no control experiment was done)?

    24 mars 2015

Kommentera

Du kan använda HTML i kommentarerna. Din epost kommer inte att synas.

Prenumerera på kommentarer via RSS